Antwoorden op je vragen over het auteursrecht

Plagiaat

Plagiaat is het simpelweg overnemen van andermans zonder de bron op een juiste manier te vermelden. Gebruik jij een stukje tekst van Saskia Noort en presenteer je het als een stukje dat je zelf hebt geschreven, dan is dat plagiaat. Vraag je je nu af wat het verschil is tussen plagiaat en auteursrecht? Lees dan nog even verder voor het antwoord.

Verschil plagiaat en auteursrecht

Gebruik je geen stukje tekst van Saskia Noort maar van Jacques Perk en doe je alsof je het zelf hebt geschreven, dan is dat ook plagiaat, maar geen schending van het auteursrecht om dat Jacques Perk al meer dan 70 jaar dood is. 70 jaar na overlijden heeft de auteur namelijk geen auteursrecht meer. Een voorbeeld van geen plagiaat, maar wel auteursschending is wanneer je zonder toestemming een hoofdstuk van Adriaan van Dis publiceert met een juiste bronvermelding. Je hebt op de juiste manier aangegeven dat het stuk tekst niet door jouzelf geschreven is, maar je hebt geen toestemming van de auteur om het te publiceren: dus schending van het auteursrecht. Er zijn dus kleine verschillen te ontdekken tussen plagiaat en auteursrecht.

Plagiaat bij de Grieken en Romeinen

Plagiaat werd niet altijd als onacceptabel gezien. Bij de grieken en Romeinen stond het imiteren van  een verhaal van een grootse voorganger zelfs hoog in aanzien. Het werd als een kunst gezien om een voorganger met hetzelfde onderwerp op een nieuwe manier te imiteren en misschien zelfs te overtreffen. Van plagiaat was toen dus nog absoluut geen sprake!

Zelfplagiaat

De mogelijk om zelfplagiaat te te plegen bestaat ook. Het woord zegt het al, je gebruikt je eigen eerder gepubliceerde werk in een nieuw eigen werk. In principe is dit geen plagiaat, omdat je je eigen materiaal niet onrechtmatig kan toe-eigenen. Je bepaald immers zelf wat je met je eigen materiaal doet. De enige weg waarbij het toch tot problemen kan leiden, is wanneer je bij het oorspronkelijke stuk samen hebt gewerkt met co-auteurs. Wellicht heb je dan niet alles zelf geschreven en pleeg je alsnog plagiaat wanneer je teksten gebruikt die door co-auteurs zijn geschreven. Over alle andere gevallen met zelfplagiaat wordt vaak niet moeilijk gedaan.

 

Plagiaat voorkomen

Per instelling kunnen de sancties voor plagiaat verschillen. Bovendien is het afhankelijk van de aard en omvang van de fraude. Op basis daarvan zal de uiteindelijke strafmaat gebaseerd worden.  Als student zijnde kan je werk ongeldig verklaard worden en zul je het opnieuw moeten schrijven, maar in het ergste geval word je geschorst voor

Lees meer...

Hulp bij bronvermelding Een hele scriptie voorzien van de juiste bronvermelding is niet eenvoudig en bovendien is het erg tijdrovend. Gelukkig zijn de voorschriften wat be Auteursrechten organisaties Er is een aantal organisaties actief op het gebied van auteursrecht. Die organisaties worden bestuurd door vertegenwoordigers van de kunstenaars. D Auteursrecht op muziek Misschien dacht je dat alleen op teksten en foto's auteursrecht lag, maar niets is minder waar. Ook op muziek heeft de componist of uitvoerend Citeren Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw werd gesteld dat ieder tekst is opgebouwd uit een mozaïek van bestaande teksten. Met een moeilijk woord h
Copyright 2024 Auteursrechtenonderwijs.nl - Site info - Privacy & Disclaimer | Sitemap